Filmeducatie voor het Onderwijs. Het meest complete pakket
Maak lesstof beter inzichtelijk, projecten spannender en draag bij aan de digitale vaardigheden van leerlingen!
Een compleet pakket Filmeducatie met intake, kick-off workshop, 25 online lessen, een uitgebreid werkboek, videocoaching en certificaat. Een pakket boordevol tips en oefeningen voor jezelf, in de klas en op school. Het pakket is opgezet vanuit de gedachte dat je met minimaal 2 en maximaal 6 collega’s deelneemt.
COURES
Wat zit er allemaal in het pakket Filmeducatie?
Intake
Voordat we beginnen doen we eerst een intake om de exacte behoeften, wensen en plannen door te nemen en het ‘instapniveau’ te bepalen. Hierop stemmen wij het pakket dan verder af.
Kick-off workshop
We trappen met alle deelnemers tegelijk af. We nemen het pakket door, de lesmethoden, de agenda en onze begeleiding. En natuurlijk ga je je eerste filmpje maken!
online cursus
Je volgt de online cursus bestaande uit 6 modules van 25 videolessen van gemiddeld 5-9 minuten. Je studeert in je eigen tijd en in je eigen tempo. Je werkt zelf of samen met collega’s aan een filmproject.
het losse werkboek
In het werkboek lees je alles terug uit de online lessen. Je vindt er oefeningen voor je zelf (‘Aan de slag’) en voor in de klas (‘Schoolopdrachten’). Daarnaast staan in het werkboek veel tips, nuttige adressen en links met aanvullende informatie.
videocoaching + support
Videocoaching helpt je met de laatste stap naar je eigen film. Het geeft je de zekerheid dat wat je bedacht en gemaakt hebt, ook echt klopt of wat er nog beter kan. Het hele schooljaar geven we aanvullende support over specifieke zaken, bijvoorbeeld via een workshop of webinar.
afsluiting en certificaat
We sluiten af met een slotbijeenkomst waarin we de resultaten met elkaar bespreken. Je weet wat je kan en hoe je nu zelfstandig verder gaat. Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat als zij het programma volledig doorlopen hebben.
Studeer in je eigen tempo
Met het pakket filmeducatie leer je alles over het maken van video’s. Je studeert in je eigen tempo en tijd, bijvoorbeeld via de online cursus. Verder begeleiden we je een schooljaar lang met videocoaching, op het moment dat het jou uitkomt.
Veel praktijkoefeningen
Bij elke les krijg je oefeningen voor jezelf (‘Aan de slag’) of om samen met leerlingen in de klas te doen (‘Schoolopdrachten’). Deze opdrachten zijn leuk én leerzaam! Daarnaast houden we een aantal workshops of webinars, afgestemd op jouw vraag.
Ruim 2,5 uur videolessen
De online cursus bestaat uit 25 lesvideo’s van 5 tot 9 minuten die je kunt volgen wanneer het jou het beste uitkomt. In het uitgebreide werkboek lees je alles nog eens rustig na.
TESTIMONIALS
Wat onze studenten zeggen
“De workshop was superleuk. De aanpak met direct oefenen, feedback en weer aan de slag activeert en vergroot je kennis op een inspirerende manier. En dat in een uur! Echt een aanrader.”
Marion, werkzaam op een HBO-opleiding
Marieke, ICC-er PO Driehuizen. Schoolbreed filmproject
robot zien er weer fantastisch uit.”
Max, begeleidend leerkracht PO Volendam
21st century skills goed ingezet.
Mark, gymdocent voortgezet onderwijs
“Groep 8 heeft kunnen shinen op het grote doek. Ik heb erg genoten van het proces. Leerlingen voelden zich vrij fouten te maken, te experimenteren en zich kwetsbaar op te stellen.“
Amanda, muziekdocent PO Bergen. Groep 7/8
Leuk, informatief en inspirerend. Strakke filmpjes, verzorgd werkboek.
Esther, onderwijsassistent en pabo-student
De school gaat naar een digitale, interactieve leeromgeving. Daar past deze cursus goed bij.
Lian, docent voortgezet onderwijs
FAQ
Veelgestelde vragen
HOE LANG DOE JE OVER FILMEDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS?
Dat hangt voor een belangrijk deel van jezelf af. Hoeveel oefeningen je doet bijvoorbeeld en met well filmproject je aan de slag wilt. Dat kun je zo klein of groot maken als jij wilt.
Reken in ieder geval op zo’n 20 uur voor de online cursus. Het lesmateriaal bekijken en doorlezen neemt gemiddeld 8-10 uur in beslag. We hebben 6 hoofdmodules en die bestaan ieder uit 4 tot 6 lessen. Iedere les bestaat uit een video van 5-9 minuten. De tekst daarvan lees je terug in het werkboek. Aan het eind daarvan staan vaak oefeningen om je kennis te toetsen en opdrachten om in de klas te doen.
Daarnaast begeleiden we je met videocoaching. Dat zijn korte sessies van 15-30 minuten, waarna jij zelf weer aan de slag gaat.
Verder houden we gedurende het schooljaar enkele workshops of webinars van een uur, afgestemd op de behoeften die er dan zijn. Reken op gemiddeld een uur per keer.
Maar nogmaals: de meeste tijd gaat zitten in het zelf uitproberen en leuke video’s maken. Het doel is een filmproject van jou, met jouw klas of een groep collega’s.
WAAROM APARTE filmeducatie VOOR het ONDERWIJS?
Filmen is filmen, vloggen is vloggen, zou je kunnen zeggen. En voor een flink deel is dat ook zo. Zaken als belichting en montage zijn niet anders voor een onderwijzer dan voor een ondernemer of thuiskok.
Het verschil zit ‘m erin dat je binnen het onderwijs vaak een aparte setting hebt, bijvoorbeeld een klaslokaal, en dat je meerdere doelgroepen wilt aanspreken.
Voor iedere film leidt dat tot een eigen aanpak. Dit vind je terug in het lesmateriaal en de begeleiding, bijvoorbeeld in de oefeningen voor jezelf en de opdrachten om de in de klas te doen. Dus ja, filmen en vloggen voor onderwijzers vraagt om z’n eigen pakket filmeducatie.
KUN JE FILMEN EN VLOGGEN WEL LEREN VIA EEN ONLINE CURSUS?
Jazeker. Het gaat er juist om dat we je alle handvatten aanreiken om het vervolgens zelf te gaan doen. Want vloggen is toch iets persoonlijk. Met onze lesmaterialen ontwikkel je je eigen stijl en met onze checklists kunnen je alle belangrijke zaken punt voor punt langslopen en aanpassen waar nodig. Kortom: via de online cursus bouw je de kennis op om zelf te gaan vloggen.
Heb je een vraag?
Mail je vraag en we komen er snel bij je op terug. * verplicht veld.
Meer weten? Vraag het Maaike of Gerard.
ook los te bestellen
de online cursus
Deze online cursus is voor iedere leerkracht in het PO en VO, onderwijsassistenten en PABO-studenten. Theorie en praktijk gaan hand in hand. In zes modules met 25 instructievideo’s bouw je je kennis op. Met oefeningen voor jezelf en voor in de klas leer je de lesstof direct toe te passen. Bestel de online cursus.
het werkboek
Niet iedereen wil meteen alle lessen volgen. Dan is het losse werkboek handig als naslagwerk of snelle checklist. Uiteraard kun je altijd nog de complete online cursus volgen.
Bestel het losse werkboek.
gratis boekje filmopdrachten
Doe samen met de leerlingen in je klas allerlei filmopdrachten. Leuk en leerzaam voor jong en oud. Vraag het boekje meteen aan.
WHY
Waarom Filmen en Vloggen voor Onderwijzers?
Kinderen snappen het al
Voor kinderen is filmen en vloggen gesneden koek. Ze hoeven het niet eens te leren, lijkt het wel. YouTube, Netflix, Instagram (‘Insta’ zeggen ze) en games (Fortnite) zijn de kanalen die hun beeld bepalen. Volg de online cursus en zorg ervoor dat jij ook thuis bent in hun wereld! Sterker nog, jij kunt hen straks wat leren!
verdieping bij projecten
Om de digitale vaardigheden van jouw leerlingen te ondersteunen, kun je bij veel projecten een video gebruiken. Laat de kinderen uit je klas bijvoorbeeld zelf een film maken over de musical of een excursie. Zodra jij de vaardigheden onder de knie hebt, deel je ze gemakkelijk met je klas!
Filmeducatie en 21st century skills
Filmeducatie en mediawijsheid mogen niet ontbreken in het curriculum van de school! Verschillende 21st century skills worden aangesproken door filmeducatie in te zetten in je klas. Video & film vallen onder vrijwel alle pijlers die zijn opgesteld in het ‘curriculum van de toekomst’, zoals creatief denken, samenwerken en mediawijsheid.
2020: wetenschap en techniek
In 2020 wordt van scholen verwacht dat Wetenschap en Techniek een plaats krijgen in het curriculum van het onderwijs. Kinderen blijken vaak razend enthousiast wanneer ze mogen experimenteren, onderzoeken en zelf oplossingen kunnen bedenken. Film is hierin een verbindende schakel.
Ondersteuning van lessen
Zijn er kinderen die wat extra uitleg kunnen gebruiken? Of kinderen die je juist extra uitdaging wilt bieden? Doe dit gemakkelijk door ondersteunende video’s op te nemen en deze beschikbaar te maken voor je klas, op school én vanuit huis.
Delen van inspiratie
Heb jij een les of spel bedacht waar collega’s ook iets aan kunnen hebben? Maak er een video over! Leg jouw aanpak vast in een informatieve film. Deze kun je daarna gemakkelijk delen met andere onderwijzers van dezelfde of een andere school.
Aanspreekpunt voor je collega's
Binnen jouw school zijn vast meer leerkrachten die meer wil weten over filmen en vloggen. Na het volgen van de cursus kun jij alle basiskennis direct delen met je collega’s.
Certificaat
Na afloop van de cursus ontvang je van ons een certificaat van deelname. Een mooi bewijs van je opgebouwde kennis dat goed staat op je cv!
CHOOSE US
Waarom studeren bij Charlie Vlogt?
Ervaring in het onderwijs
Onze trainer Maaike Bosma geeft al jaren workshops op scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Ze weet wat er in de klas speelt. Dat zie je terug in de cursus.
Compleet programma
Het pakket Filmeducatie omvat alle aspecten van video’s maken. Daarmee bouw je voldoende basiskennis op om zelfstandig professioneel aan de slag te gaan.
Diverse werkvormen
Elke (online) lesmodule heeft een video waarin we één onderwerp uitwerken. Wat je in de video ziet, staat ook in het werkboek. Daarin lees je alles nog eens rustig na. Je krijgt regelmatig een oefening als huiswerk. Je kunt tijdens en na de cursus direct jouw kennis overbrengen op je klas of collega’s met vele concrete schoolopdrachten. We geven allerlei ideeën, nuttige adressen en links met aanvullende informatie.
Voor elke leerkracht
Het pakket is voor iedere leerkracht in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, onderwijsassistenten en PABO-studenten. Studeer in je eigen tijd en eigen tempo.Theorie en praktijk gaan hand in hand. Onze programma’s gaan uit van leren, oefenen, toepassen. Na afronding van de cursus kun je er direct zelf mee aan de slag.
Wat zou Charlie doen?
Als Charlie Chaplin nu had geleefd, was hij ongetwijfeld een van de bekendste vloggers ter wereld geweest. Hij heeft uitstraling, is origineel, schuwt de actualiteit niet, heeft een boodschap en vermaakt tegelijkertijd. Hij verpakt zijn eigen verhaal in een grappige, aansprekende stijl. Hij was en is een icoon, iemand naar wie je graag kijkt en luistert.
Alleen het medium is veranderd, de stomme film van toen is nu een online platform dat de hele wereld verbindt. Maar voor wát je filmt en vertoont maakt dat niet uit. Als het niet goed is, heb je geen publiek. Charlie wist dat als geen ander. Nog steeds kijken hele generaties naar zijn films.
Je hoort vaak dat iedereen met een mobiel ook kan vloggen. Alsof iedereen met een bolhoed fantastische films kan maken. Wij zijn het daar niet mee eens. De online cursussen van Charlie Vlogt helpen je films en vlogs te maken die er toe doen, een publiek te bereiken, fans te binden.
Ga ermee aan de slag en vraag je regelmatig af ‘wat zou Charlie doen?’ Filmeducatie voor het Onderwijs leert jou alle basiskennis die je nodig hebt om professioneel te starten met filmen en vloggen op school en dat op allerlei manieren toe te passen. Jij kunt zomaar de nieuwe Charlie worden!
Boek filmeducatie vandaag nog en maak van je schooljaar een videojaar
Met workshops, webinars, een online cursus van 25 videolessen, het werkboek van 116 pagina’s én videocoaching leren we je alle kneepjes van het vak.